Vind het antwoord op jouw fruitboomvragen

Vraag jij je af wanneer je nou een appel- of perenboom moet snoeien? Ben jij net verhuisd en staat er een onbekende fruitboom in de achtertuin? Kun je een fruitboom adopteren van de buren, maar weet je niet wat de beste verhuistijd is? Floor Peters van Nationaal Fruitpark Ochten geeft raad!

Bloesem en vruchten tegelijkertijd

Jeroen: "Hoe kan het dat mijn appelboom in augustus zowel bloesem als vruchten draagt?"

Floor: "Dit noemen we “nabloei” en komt doordat er al vroeg nieuwe knoppen gevormd worden voor het komend jaar. Door bijv. het warme weer komen deze te vroeg in bloei. Dit kan nog erger worden en peren hebben hier nog meer last van."

Appel Bloesem

In welke maand kun je je fruitboom het beste snoeien?

Marjan Pignato: "Beste Floor, in welke maand kun je een fruitboom het beste snoeien? Ik heb een peren-, appel-, en pruimenboom".

Floor: "Appel- en perenbomen kun je het beste in de winterperiode snoeien, pruimen- en kersenbomen beter tijdens de groeiperiode. De pruim kun je dus nu nog wel snoeien."

Tip van de redactie. Volg de Snoeicursus voor Beginners bij het Nationaal Fruitpark Ochten. Tijdens deze cursus leer je alles over het snoeien van fruitbomen.

Waarom rotten mijn vruchten nadat vogels ervan hebben gegeten?

Bella: "Hoe komt het dat de vruchten van mijn peren- en appelboom gaan rotten wanneer de vogels ervan eten? En wat kunnen wij hier tegen doen?" 

Floor: "Als vruchten beschadigd raken door bijv. vogels of hagel, komt er direct zuurstof bij het vruchtvlees waardoor bacteriën makkelijk kunnen groeien. Je kunt dit alleen voorkomen door de vogels te verjagen."

Vragen over een zieke boom?

Weten wanneer te snoeien?

Nationaal Fruitpark Ochten

Appels

Wanneer en hoe moet je een appelboom snoeien?

Simone Van Noort AppelboomSimone van Noort: "Dit is ons appelboompje, ik vroeg me af wanneer ik deze nou het beste kan snoeien? Deze hebben we dit jaar gepland."

Floor: "De beste tijd om te snoeien is de winterperiode. Bij deze boom kun je de harttak (die in het midden staat) ongeveer 40% afknippen en de overige takken ongeveer 60% ( inderdaad behoorlijk kort). Volgend jaar zal dit een mooie boom vormen."

Hoe bestrijd je bloedluis?

Mina Sophia Frederik: "Ik heb een bloedlijn in mijn appelboom. Hoe bestrijd ik dat?"

Floor: "Dag Mina, ik denk dat je bloedluis bedoeld. Dit kun je het beste gewoon met koud water afspoelen. Meestal is dit afdoende."

Hoe krijgen we volgend jaar meer appeltjes?

Koos: "Wij hebben onze appelboom vorig jaar gesnoeid, maar nu zijn er maar drie kleine appeltjes aangekomen. Wat moeten wij dit jaar doen om volgend jaar weer appeltjes te krijgen?"

Floor: "Je vraag is zo lastig te beantwoorden maar het belangrijkste is dat je bij het snoeien de vruchtknoppen laat zitten. Dit zijn de dikkere bladknoppen (gemengde knoppen) waar zowel bloesem als blad in zit. Wellicht is het een idee om de tweede zaterdag van februari de workshop snoeien te volgen dan wordt alles duidelijk."

Bekijk de cursussen bij Nationaal Fruitpark Ochten

Wat moet ik met de eerste vruchten van een appelboom doen?

Simone van Noort: "Onze appelboom hebben we dit jaar gepland. Er zitten al appeltjes aan die klein blijven en gedeukt zijn. Kan ik deze er dan beter nu al afhalen?"

Floor: "De eerste jaren is het inderdaad beter om het fruit te verwijderen (liefst al wat eerder). Zo worden de takken ook niet zo krom."

Peren

Hoe kan het dat er bijna geen peren aan mijn perenboom groeien?

Harmke Kuivenhoven: "Ik heb één perenboom, die zelf bestuivend zou zijn. Hij stond heel vroeg in het voorjaar prachtig vol in bloei. Helaas komen er een stuk of 4 hele kleine peren aan. Hij staat er nu al 6 jaar en elk jaar heb ik dus maar een paar of geen peren. Hoe kan dat?"

Floor: "Er kunnen diverse oorzaken zijn. Als de boom elk jaar sterk gesnoeid wordt, krijg je bijv. geen vruchthout, als de boom heel hard groeit krijg je ook geen vruchtzetting (vaak wel bloemen). Je kunt in dit geval nu wat wortels door steken." 

Wanneer moeten wij onze Conférenceperen plukken?

PeerMenno Nijkerk: "We hebben een Conférenceboompje in de tuin dat redelijk fruit draagt, maar de peertjes blijven keihard. Moeten die geplukt worden en dan in huis rijpen of moeten ze langer aan de boom blijven? Hartelijk dank voor Uw reactie." 

Floor: "Conference is pas vrij laat rijp, maar wordt meestal rauw geplukt waarna ze nog narijpen. Zo kunnen ze langer bewaard blijven. Om lekkere peren te eten kun je ze beter wat langer laten hangen."

Wat doen deze vreemde beestjes op onze perenboom?

LarveAlie Haas: "Deze vreemde beestjes zaten op onze perenboom (zie onderstaande link voor foto). Wat moeten wij hieraan doen?"

Floor: "Dag Alie, dit is een larve van een kersenbladwesp. De kersenbladwesp treedt meestal op in twee generaties. De vrouwtjes zagen een klein gaatje in de onderzijde van een blad en leggen daarin enkele eitjes. De eitjes komen na drie tot vier weken uit.

De kleine larfjes gaan naar de bovenzijde van het blad, alwaar ze de bovenste lagen van het blad opeten. We zeggen dat de larven "vensters" in de bladeren eten. Al na een maand zijn de larven klaar om te verpoppen.

Ze laten zich op de grond vallen en boren zich zo'n drie tot zes centimeter diep de grond in. Daar verpoppen ze. De tweede generatie overwintert als pop en komt pas na de overwintering te voorschijn. De zomergeneratie heeft maar een maand de tijd nodig om te verpoppen. We vinden de bastaardrupsen van de kersenbladwesp niet alleen op de bladeren van kersen, maar ook op die van peer.

De schade die de eerste generatie in juni en juli aanricht is heel beperkt. 
De tweede larvengeneratie, die vooral in september actief is, doet meestal de grootste schade ontstaan in boomgaarden. Toch is bestrijding slechts nodig als de soort zeer massaal optreedt en bomen geheel dreigt te ontbladeren. 

Voorkomen van aantasting

Het beste is om kippen tussen uw bomen laten lopen. Deze scharrelen rond de boom en eten de verpopte larven op. Ook de mol maakt zich nuttig als biologische bestrijder."

Kersen

Wanneer gaat onze kersenboom vruchten dragen?

Annette Kregting: "Om onze nieuwe schutting wat 'groener' te maken hebben wij er zo'n 2 jaar geleden een appel- en een kersenboom gepoot, 2 leibomen. De appelboom draagt al beide jaren vruchten. Maar de kersenboom, de Sunburst en volgens het kaartje zelfbestuivend, niet! Wat kunnen we hier aan doen?"

Floor: "Kersenbomen gaan vaak pas na het derde jaar na aanplanten vruchten dragen. Nog even geduld dus!

Tip van de redactie: Het boek Fruitteelt voor iedereen van het Nationaal Fruitpark Ochten leer je over vrijwel ieder fruitboomras in Nederland hoe je deze moet telen en onderhouden. Het boek is te koop voor €24,95,

Wat te doen tegen de Aziatische fruitvlieg?

Karel: "Wat kan ik doen de Aziatische fruitvlieg in mijn kersen- en kriekenboom?"

Floor: "Dag Karel, de zogenaamde “Suzukivlieg” is vrijwel niet te bestrijden, het beste is nog om de boom of boomgaard af te schermen met insectengaas. Sorry."

Overige fruitbomen

Waarom zijn onze eerste kiwi-vruchten zo klein?

Sandra Budding: "Onze kiwi draagt voor het eerst vruchten. Waarom zijn deze zo klein?"

Floor: "Dag Sandra, ik weet niet welk ras je hebt, maar als het een zelfbestuivend ras is krijgt deze geen grote vruchten. Misschien heb je een Kiwi-bes Actinidia arguta, deze krijgen ook alleen maar kleine vruchten."

Waarom hebben mijn pruimenbomen geen bloesem?

Thomas Heesters: "Welnu ik heb sinds twee jaar een mooie Reine Claude en een mooi Haussschwetzboompje in mijn tuin staan. Ze staan steeds goed in het blad. Echter. De Reine Claude bloeit niet, de Hausschwetsz had vorig jaar twee bloempjes en dit jaar zelfs maar een. Ik moet er wel bij vertellen dat ze vrij veel in de schaduw staan, maar de appel en de kers die ernaast staan hebben daar geen last van. Kunt u het verklaren en hebt misschien zelfs een tip?"

Floor: "Pruimenbomen bloeien doorgaans pas na enkele jaren van aanplanten. Soms groeien de bomen heel goed of worden ze vrij sterk gesnoeid waardoor zich geen bloemhout vormt. Als dit het geval is kunt u in deze periode wortelsnoei toepassen. Steek op ca. 30/40 cm afstand van de stam enkele (dikke) wortels door. Hierdoor zal zich volgend jaar wel bloemhout vormen en zullen de bomen vrucht gaan geven. Hierna zal er elk jaar nieuwe bloesem vormen."

Hoe en wanneer moet ik de vijgenboom snoeien?

Arnolda Bambacht: "Hoe en wanneer moet ik de vijgenboom snoeien?"

Floor: "Dag Arnolda, Vijgen zijn harde groeiers die best behoorlijk mogen worden gesnoeid. Dit doe je in het vroege voorjaar febr/mrt. Je begint met uitdunnen van de twijgen en daarna snoei je hem in model."

Cursussen

Wil je meer leren over fruitbomen en hun onderhoud? Het Nationaal Fruitpark Ochten biedt rondleidingen, diverse cursussen en boeken aan.

Rondleiding

Rondleidingen op het Nationaal Fruitpark Ochten worden door Floor Peters (oprichter) persoonlijk gegeven en alleen op afspraak voor groepen vanaf 10 personen. Een bezoek met rondleiding duurt totaal ca. 2 uur en is incl. een kopje koffie of thee. Dit gezellige uitje kost € 7,50 per persoon en kan vanaf 10 personen.

Cursussen

De volgende cursussen zijn te volgen:

  • Spuitlicentie 1, voor het behalen van het certificaat om te mogen werken met en het aanschaffen van professionele bestrijdingsmiddelen;
  • De snoeicursus voor beginners, en
  • De cursus enten

Boeken

Daarnaast is het boek Fruitteelt voor iedereen uitgegeven door het Nationaal Fruitpark. De onderwerpen zijn onder meer het aanplanten, snoeien, bemesten, ziekten en plagen en nog veel meer. Het boek kost €24,95.

De rondleiding, cursussen en het boek zijn te bestellen via de website van Nationaal Fruitpark Ochten.

Reserveer nu!