Floor Peters van Fruitpark Ochten

Over fruitbomen hoef je Floor Peters van Fruitpark Ochten niets wijs te maken. Al ruim dertig jaar zit hij in het vak; begonnen als kweker, maar sinds een aantal jaren oprichter en eigenaar van Fruitpark Ochten. Al liggen die twee eigenlijk in elkaars verlengde. Floor: “Als kweker kreeg ik een hoop vragen van kopers. Hoe onderhoud ik zo’n boom nou, hoe zit het met snoeien en – ook niet onbelangrijk – hoe ziet zo’n fruitboom er straks precies uit? Er was eigenlijk geen plek waar ik dit kon laten zien, dus zo is het idee van een informatief park ontstaan. Dit is inmiddels een echt fruitpark geworden, waar we scholen, bedrijven, gezinnen, feestvierders en toeristen ontvangen. En uiteraard ook de liefhebbers van fruitbomen!”

De kikkerpoel Fruitpark Ochten

“Ons fruitpark is uitgegroeid tot een plek waar mensen graag komen. Toen we in 2009 van start gingen, hadden we eigenlijk meteen al veel geïnteresseerde bezoekers. Eerlijk gezegd had ik dat niet verwacht, want het duurt wel een jaar of zeven voor fruitbomen een beetje body krijgen. In de reacties van bezoekers hoor ik vaak dat ze in ons park zo lekker tot rust komen, terwijl er toch genoeg te beleven is. Zo hebben we onze midgetgolfbaan met opzet door het park verspreid, zodat je al wandelend het hele fruitpark doorkruist. De een duikt met de kinderen onderweg de speeltuin in, de ander geniet op een bankje van het uitzicht. En de kikkerpoel? Die is eigenlijk bij iedereen wel in trek!”

Onderhoud is alles 

Floor en zijn vrouw Marieka – met wie hij Fruitpark Ochten runt – horen Floor Petersmaar wat graag hoe mensen genieten van hun verblijf, maar een stukje educatie daarbij vinden ze wel heel belangrijk. Floor: “Mensen kunnen hier met eigen ogen zien hoe in de loop van een aantal maanden telkens andere bomen in bloei staan en er ook telkens ander fruit groeit. Zo beginnen we in de loop van mei met de frambozen en bessen en eindigen we eind oktober met de mispels en kweeperen. Mensen die zelf graag een fruitboom willen, vergeten gemakkelijk dat het een cultuurgewas is. Dat betekent kortweg: onderhoud is alles. Ik zeg weleens: het hebben van een fruitboom is niet moeilijk, je moet gewoon weten wat je moet doen. Daarom geven wij ook geregeld snoeicursussen en workshops rondom onderhoud.”

Blijven slapen

Dat het Floor en Marieka aan enthousiasme en energie niet ontbreekt, blijkt wel uit de steeds verdere uitbreiding van activiteiten en faciliteiten in hun park. Floor: “Op dit moment zijn we bezig met de mogelijkheid om mensen hier te laten slapen. Met een eigen B&B-hotel kunnen bezoekers hier straks na een dag trainen of een bruiloft lekker blijven overnachten. We willen iets neerzetten dat goed bij ons park past: kleinschalig, modern en voorzien van alle gemakken. Dat mensen na een dag vertoeven in de streek zeggen: kom, we gaan lekker naar ons thuis in het fruitpark.”

Kijk voor meer informatie op www.fruitpark.nl