Eveline van den Bogaard van B&B De Appelgaard

Bed & Breakfast De Appelgaard in Culemborg bestaat al bijna dertig jaar. “En nog steeds is het leuk om te doen”, zegt eigenaresse Eveline van den Bogaard. “Toen we net begonnen, bestond het fenomeen bed & breakfast nog helemaal niet; we zijn begonnen als pension. Maar ook toen konden onze bezoekers al rekenen op een gastvrij onthaal, slapen tussen de fruitbomen en ‘s morgens bij het ontbijt heel veel lekkere streekproducten. Wat nooit ontbreekt bij ons op tafel zijn zelfgemaakte jam en versgeperst sap. We heten namelijk niet voor niets De Appelgaard!”

Snoeien een kunst apart Appelgaard _Culemborg -4846

Waar Eveline zich voornamelijk bezighoudt met het runnen van de bed & breakfast, wijdt haar man Leo zich met liefde aan het onderhouden van de omringende appelgaard. Eveline: “We hebben hier een echt authentieke hoogstamboomgaard, met ruim honderd bomen. Het is een mooie mix van appel- en perenbomen, waaronder een groot aantal bomen van meer dan honderd jaar oud. Net als bij mensen vragen die geregeld om wat meer aandacht, al moet je alle fruitbomen goed onderhouden. Vooral het snoeien is een kunst apart. Overigens krijgen we van alle bomen fruit, ook van de oudere exemplaren. De productie daarvan mag dan wat minder zijn, er zitten heerlijke soorten tussen die je bijna nergens meer kan krijgen.” 

Zeldzame appelsoort

Zelf is Eveline redelijk verslingerd aan de gravenstein-appel. Eveline: “Deze oude appelsoort kom je nog maar weinig tegen. Hij is vroeg rijp en je moet hem snel eten, maar lekker dat-ie is! We zorgen dat deze appel altijd snel geperst wordt; dat laten we doen bij Mobipers in Zoelen. Doordat iedere appel- en peersoort weer anders is, luistert dat persen best nauw. Wij gebruiken voor het lekkerste resultaat 20% peren- en 80% appelsap. Met ruim dertig jaar ervaring in onze appelgaard weten we inmiddels heel goed wat de meest smaakvolle combinaties zijn. Dat geldt ook voor onze jams en marmelades.”

Bijzondere marmelades Appelgaard _Culemborg -4885

Eveline maakt graag zelf jams en marmelades en heeft inmiddels een paar varianten waar gasten zelfs voor terugkomen. Eveline: “Vooral onze appel-notenjam en kiwi-bananenjam zijn erg populair. Mensen zijn altijd verrast als ze horen dat de kiwi uit onze eigen tuin komt; dat is ook best bijzonder in Nederland. De appel-notenjam, een delicatesse, kan op brood maar past ook goed bij een stukje Franse kaas.” Eveline en Leo zijn nog steeds net zo enthousiast over hun B&B en appelgaard als dertig jaar geleden. Eveline: “Nog niet zo lang geleden hebben we een compleet nieuwe boerderijlodge gebouwd. Deze is helemaal handicap-proof, zodat ook mensen met een rolstoel nu makkelijk bij ons kunnen verblijven. We blijven dus vernieuwen, al denk ik dat een paar van onze jams echte blijvertjes zijn!”

Zie voor meer informatie: www.pensiondeappelgaard.nl

Appelgaard slider