De peren zijn eraf

27 september 2017

De oogstmaand is alweer bijna afgelopen! Marc en Monique André de la Porte van fruitbedrijf en landwinkel Bloeiend Merm geven ons iedere week een update over appels, peren en ander fruit. Deze week: alles geplukt.

De peren zijn er eind vorige week afgekomen en staan in de koelcel om te bewaren. Zo kunnen we het hele jaar door peren leveren. Als bij ons de peren eraf zijn is er altijd ‘perenfeest”. Dus op zaterdag avond gaat de  BBQ aan en vieren we feest met onze plukkers. Altijd weer gezellig. Er word samen gedanst en met elkaar gekletst (veelal met handen en voeten want ons Pools is niet zo best).

Begin van de week zijn we begonnen met de 1e pluk LOLA appels. Een echte Maas en Waalse appel die je een keer geproefd moet hebben. Met een kleinere groep plukkers dan waar we mee gestart zijn, want een deel is alweer naar huis. Het weer is ons deze week beter gezind dus dat plukt lekker. Met de treintjes weer door de rijen en dan met de hoogwerkers erachteraan. De appels zijn mooi rood dus er blijft weinig hangen voor een 2e pluk. Deze zullen we met een heel klein groepje plukken als deze ook rood zijn.

Landelijke Appelplukdag

Afgelopen zaterdag hebben we veel mensen mogen ontvangen op ons bedrijf, die zelf hun appels kwamen plukken tijdens de appelplukdag. Ondanks één klein buitje was het een geslaagde dag. De mensen werden met het treintje naar de boomgaard gebracht om appels te plukken, om dan met volle tassen weer terug te komen. Leuk om mensen je bedrijf te laten zien, en vragen te beantwoorden.

IMG_3914

Nu alles er bijna af is word de schuur weer opgeruimd. De units die we huren voor de plukkers uitgeruimd en schoongemaakt. De koffiespullen uitgespoeld en weer weggezet voor volgend jaar.

De balans kan worden opgemaakt:

Ongeveer 28 dagen volop plukken in weer en wind, regen en zonneschijn. 32 mensen die ons geholpen hebben met het plukken van de appels en peren. Ongeveer 3000 voorraadskisten vol geplukt. Zeker 400 keer een treintje gelost. Vrachtwagens geladen en weer gelost. Vele liters koffie gezet en ruim 1000 koekjes zijn er opgegaan tijdens de koffie pauze.

Maar vooral heel veel dank aan onze plukkers. Zonder hun inzet kunnen wij het niet alleen. De oogst zit er bij ons op. Tot volgend jaar!

Groetjes Monique