Wat doet een fruitteler nou de hele dag?

30 november 2016

De Gelderlander volgt tijdens het Jaar van de Fruitteler de gang van zaken op het fruitteeltbedrijf van Bert den Haan in Kerk-Avezaath, die vaak wordt bijgestaan door vader Cees. Vandaag aan het woord: Mireille Gijsberts, de vrouw van Bert.

Bron van het artikel: De Ondernemer, de Gelderlander.

Mireille Gijsberts is moeder, partner van een fruitteler, adjunct-directeur en nog meer. Ze is voorzitter van het jaarlijkse, populaire muziekfestijn Betuws Spektakel. "Ik hou wel van een feestje, ja", zegt Mireille Gijsberts. "En Bert ook. En we slagen er nog steeds in om daar tijd voor vrij te maken." Druk dus? "Weet je wat het is? Als je dingen leuk vindt, ervaar je het niet als druk, maar als lekker bezig zijn. Ik heb het gevoel dat ik overal wordt uitgedaagd. Fijn."

Fruitteelt
Er zijn grote verschillen tussen de melkveehouderij die ze al goed kende en de fruitteelt. "De fruitteelt is meer pieken. Vroeger dacht ik altijd: wat doet zo'n fruitteler eigenlijk in de winter en het vroege voorjaar? Nu weet ik het: snoeien en beregenen tegen de vorst. Het is, meer dan in de melkveehouderij, waar meer regelmaat is, een kwestie van toewerken naar een climax. Het feestelijke van de oogst, als alles goed is gegaan, dat is pure euforie. Fruit uit de boomgaard smaakt echt beter dan uit de winkel. Maar je weet ook dat het in vijf minuten voor een heel jaar mis kan gaan. Zoals met hagel. Ik ken nu ook het verschil tussen ronde en puntige hagel. Die laatste, vooral bij extreme temperatuurschommelingen in de zomer, richt veel meer schade aan. Een hagelbui in augustus is daarom gevaarlijker dan nu."

Een huishouden runnen, een bedrijf, buitenshuis werken en er allerlei hobby's op nahouden: "Ja, je houdt heel wat ballen in de lucht. Wij zijn bevoorrecht met fijne ouders die veel voor ons kunnen en willen opvangen. Want ik ben lekker bezig, maar Bert niet minder. Hij vergadert veel binnen de fruittelerswereld en mag graag voetballen bij de Teisterbanders. Het lukt allemaal."

Lees hier het hele artikel.