Landgoedwinkel Heerlijkheid Mariënwaerdt maakt kans op prijs Beste Biowinkel 2017

18 november 2016

De genomineerden voor de verkiezing van de beste biologische winkel 2017 zijn bekend. Een vakjury selecteerde 12 winkels. Vanaf 16 november mag het publiek haar stem uitbrengen. 

In deze regio maakt Landgoedwinkel Heerlijkheid Mariënwaerdt in Beesd kans op de prijs in de categorie boerderijwinkels. Het publiek kan deze winkel aan een overwinning helpen door te stemmen. Winnaars mogen een jaar lang de titel ‘Beste biologische winkel 2017’ voeren en zijn zo het visitekaartje van de branche. De Verkiezing van de Beste biologische winkel is een initiatief van de Biowinkelvereniging en Bionext.

De verkiezing is de enige verkiezing in Nederland waar biologische speciaalzaken zich met elkaar kunnen meten. Winkels die minimaal 90 % biologisch aanbod in voeding hebben kunnen meedoen. Er zijn 4 categorieën: boerderijwinkel, middelgrote winkel, grote winkel en webwinkel. Dit jaar staat het thema transparantie centraal. Op welke manier laat een winkel zien waar de producten die in de winkel liggen vandaan komen? Hoe wordt de producent belicht?

Bavo van den Idsert, directeur Bionext: "Biologische speciaalzaken hebben vaak korte lijnen met hun leveranciers. Zij zijn bij uitstek in staat om te laten zien waar en op welke wijze het verkochte voedsel geproduceerd wordt. En dan gaat het om alle producten, niet alleen om die van de biologische boer uit de regio. Met deze verkiezing kunnen winkels laten zien waar ze zo sterk in zijn staan ten opzichte van de grote supermarkten”

De genomineerde winkels

Overige genomineerden bij de boerderijwinkels zijn Bioboerderij’t Schop Hilvarenbeek en het Kleinlangevelsloo - Biologisch made easy! in Raalte. In de categorie middelgrote winkels gaat de strijd tussen Estafette Bos en Lommer – Amsterdam, Ekoplaza Zadelstraat – Utrecht en Ekoplaza Schoorl. In de categorie grote winkels strijden Natuurwinkel Amersfoort, Ekoplaza Alkmaar en Estafette Alkmaar om de titel. Bij de webwinkels zijn de genomineerden: Hofwebwinkel.nl, ekonoom.nl en beterbio.nl.

Online stemmen

De jury heeft in elke categorie 3 winkels genomineerd. Vanaf 16 november kan het publiek stemmen op de genomineerde winkels op www.bestebiowinkel.nl. De vakjury gaat de komende weken onaangekondigd op bezoek bij de genomineerde winkels en doet een bestelling in de genomineerde webwinkels. Hun professionele oordeel wordt naast de publieksstemmen gelegd. De mening van de jury telt voor 80 % mee, de publieksstemmen voor 20 %. Het publiek kan tot 31 december 2016 stemmen en maakt kans op mooie prijzen.

Uiteindelijk maakt de jury op woensdag 18 januari 2017, op de Bio-beurs in Zwolle, bekend welke winkels zich beste biologische winkel van Nederland mogen noemen.

Samenstelling jury

De vakjury bestaat uit:

  • Michiel Bussink, journalist met een specialisme op eten en drinken, voedsel en landbouw
  • Henk Hofstede, Sector Banker Retail ABN AMRO • Roosmarijn Saat, eigenaar biologische speciaalzaak Gimsel Rotterdam, winnaar verkiezing 2016 categorie grote winkel
  • Kitty Koelemeijer, hoogleraar Marketing & Retailing aan Nyenrode Business Universiteit