De kersen kleuren lekker rood, dus tijd om 'sprauwen te jagen'

13 juni 2017

Marijke geeft ons iedere week een inzicht in het leven in de Fruittuin van Nederland. Ze is werkzaam voor de Nederlandse Fruittelers Organisatie (NFO) en runt daarnaast samen met haar man en schoonouders Fruitteeltbedrijf Van Ossenbruggen. Deze week: sprauwenjagen! 

Nu de kersen mooi rood beginnen te kleuren hebben de vogels, in dit geval de spreeuwen, ook zin in die lekkere vruchtenhapjes. Zij nemen dan hapjes uit de kersen, waardoor deze niet meer te verkopen zijn.

De Betuwse fruitteler is dus niet blij met deze vogels en die zal dan soms op zijn plat Betuws zeggen: A'j sprauwe joag h'j kors. 

Oftewel, als je spreeuwen verjaagt dan heb je kersen. De fruittelers die laagstamboomgaarden hebben zetten veelal witte plastic kappen of netten boven over de bomen heen en plastic flappen of gaas aan de zijkanten zodat de spreeuwen en andere onuitgenodigde beestjes niet bij die lekkere kersen kunnen komen. Goed dichthouden dus! Voor de hoge bomen in de hoogstamboomgaarden is het onmogelijk om er een kap overheen te zetten. Deze bomen zijn vaak hoger en vaak net zo breed als je eigen huis namelijk! Dan is het dus een kwestie van slim verjagen met bijvoorbeeld touwen met daaraan blikjes met stenen erin die je in de boomgaard hangt waarmee je goed veel herrie kunt maken door aan het touw te trekken. Soms als je net rustig langs zo'n boomgaard fietst hoor je ineens een luide knal, maar wees gerust er wordt niet op je geschoten, maar het is een zogenaamd 'kersenkanon' die de vogels laat schrikken net zoals bij jezelf gebeurt. Ook staan er soms uitkijktorens tussen de bomen om te kijken of er een grote groep 'sprauwen' aankomt zodat de fruitteler tijdig herrie kan gaan maken.

Zo zie je maar weer, de fruitteler is hard voor jou aan het werk om lekkere kersen te telen!