Video: Nachtvorst! De fruitteler is 's nachts in touw om de bloesem te beschermen

19 april 2017

Marijke geeft ons iedere maand inzicht in het leven in de Fruittuin van Nederland. Ze is werkzaam voor de Nederlandse Fruittelers Organisatie (NFO) en runt daarnaast samen met haar man en schoonouders Fruitteeltbedrijf Van Ossenbruggen. Deze keer: een video over nachtvorst! 

De fruitbomen staan in bloei en deze dagen breekt voor de fruitteler weer een spannende tijd aan. Want als jij lekker warm in je bed ligt, en het gaat 's nachts vriezen (nachtvorst), dan zijn de fruittelers aan het werk om de appel- en perenbomen te beregenen om zo de bloesem te beschermen

Een prachtig gezicht als je met zonsopgang door de boomgaard loopt. Het bevroren gras knispert onder je laarzen en de bomen en bloesempjes zijn veranderd in prachtige ijssculpturen. Beregenen is wel noodzaak voor de telers, zonder beregening tijdens de vorst zullen veel bloemen kapot vriezen en groeien er geen vruchten meer aan de boom. Om dat te voorkomen besproeit de fruitteler zijn bomen dus met water, niet met een gietertje maar met vele sproeiers en dat gaat de hele nacht door. De sproeiers staan in de fruitpercelen en zijn gezamenlijk gekoppeld via een ondergronds waterleidingsysteem aan een waterpomp.

Ik snap dat het gek klinkt: het water op de bomen en knoppen bevriest, maar de bloemknoppen zelf niet. Het zit zo: als water overgaat van vloeibare naar vaste vorm, ijs dus, komt er warmte vrij. Die warmte wordt stollingswarmte genoemd. Hierdoor daalt de temperatuur nooit verder dan nul graden en de bloemknoppen bevriezen dan dus niet. Stollingswarmte komt alleen vrij als water bevriest. De sproeiers moeten dus de hele nacht aan blijven staan voor dit proces. Stop je tijdens de vorst met beregenen dan bevriest de bloemknop alsnog en komt er geen fruit aan...
De kersenbloesem wordt op een andere manier beschermt tegen nachtvorst. De teler plaatst dan allemaal kleine vuurpotten tussen de bomen en die steekt hij 's nachts aan. De warmte die hier vanaf komt zorgt ervoor dat de bloemetjes niet bevriezen. Dus niet de brandweer bellen als je midden in de nacht allemaal vuur ziet in de boomgaard, het is de teler die er hard aan werkt dat jij straks weer van het Hollandse fruit kunt genieten!